Utanförskap som tema i Marcus Rosenlunds pjäsdebut

Vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlunds första fiktiva verk Morfars Mauser har urpremiär på Lilla Teatern den 11 mars 2020. Föreställningen regisseras av finlandsbördiga Michaela Granit, uppvuxen i Sverige och verksam som både regissör och manusförfattare. I Morfars Mauser tar hon tag i konsekvenserna av utanförskap och familjetrauman som går vidare generation för generation.

Lilla Teatern©

"Morfars Mauser är en stark och oerhört personlig historia. Marcus Rosenlund har skrivit pjäsen utgående från hur han själv som svårt mobbad hittade morfars gamla Mauser-pistol och fantiserade om att en gång för alla kunna tysta sina plågoandar", berättar Granit, som också bearbetat manuset tillsammans med Rosenlund och Marina Meinander.

I Morfars Mauser konfronteras huvudkaraktären Rolle, meteorolog, gestaltad av Tobias Zilliacus, av undanträngda minnen som får honom att som vuxen tappa konceptet mitt under pågående TV-sändning. Pjäsen går in i Rolles fantasivärld och tar fram de inre demonerna som finns kvar sedan barndomen.

"Det blir en häftig, starkt visuell föreställning", avslöjar Granit, som samarbetat med scenograf och kostymplanerare Heidi Wikar samt videoplanerare Jyri Suominen för att skapa den thrilleraktiga stämningen på scenen. "De otäcka upplevelserna till trots bygger vi in en hel del skratt och skruvad humor, för Marcus Rosenlunds eget kännspaka tonfall får lysa igenom".

De flesta av oss har upplevt mobbning och utsatthet ur någon synvinkel. Marcus Rosenlund frågar genom fiktionen: vad är konsekvenserna av mobbning och vilka sår bär vi med oss i livet? Och framför allt, kan man försonas med sin fiende?

Michaela Granit är verksam som regissör i Sverige och internationellt sedan 1984 och har iscensatt en mängd uppmärksammade uppsättningar på bl.a. Dramaten, Riksteatern och Göteborgs Stadsteater. Till hennes senaste regiuppsättningar hör de publik- och kritikerrosade uppsättningarna "Den stora elden", Misantropen och Mig äger ingen. Bland hennes tidigare Finlandsprojekt kan nämnas Svinalängorna på Wasa Teater och Rose på Svenska Teatern.

Morfars Mauser premiär 11.3.2020 på Lilla Teatern (Georgsgatan 30).

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Till dagens kurs
Senaste Nytt
I Samarbete med