Män kan inte våldtas får premiär på Lilla Teatern

Kasper Dalkarl©

Lördagen 5 september 2020 blir det premiär för den nordiska feminismens kanske viktigaste milstolpe Män kan inte våldtas (1975) av Märta Tikkanen. Svenska Sara Giese regisserar klassikern som femtio år efter att den utkommit fortfarande är högaktuell.

Foto: Kasper Dalkarl© Tekst: Lilla Teatern

Med Män kan inte våldtas inleder Lilla Teaterns nya konstnärliga ledare Jakob Höglund sin egen pjäsrepertoar. Höglund tillträdde i november 2019, och visste redan då att han ville ge Märta Tikkanens klassiker nytt liv. " Som bok har den inte fått den uppmärksamhet den förtjänat i Finland. Det är hög tid att denna viktiga klassiker får sin finska scenpremiär", säger Höglund.

Berättelsen handlar om Tova Randers, frånskild tvåbarnsmamma och bibliotekarie, som blir våldtagen på sin 40-års dag. Istället för att polisanmäla våldtäkten hämnas Tova genom att våldta mannen som våldtog henne. Men till skillnad från mannen tänker Tova polisanmäla sig själv och stå för vad hon har gjort.

Det var sommaren 1970 då Märta Tikkanen råkade på en artikel i den danska dagstidningen Politiken. En man hade rusat in på polisstationen i staden Randers och berättat att han blivit våldtagen av en kvinna. Han bemöttes med samma hånskratt som Tova i boken och pjäsen. "Jag tyckte historien var fantastisk", säger Märta Tikkanen.

Regissören Sara Giese beskriver det som en ära och utmaning att sätta upp pjäsen på bokens hemmaplan. "Vi vill komma så nära romanen som möjligt, vad gäller geografi och tidsmarkörer." Hon lovar ett slut, som inte lämpar sig för svagsinta. "Det är en krigshistoria, en berättelse om rättfärdig hämnd."

Huvudrollen som Tova Randers spelas av Minttu Mustakallio, prisbelönt för tv- och filmarbeten och med lång scenerfarenhet från bland annat Suomen Kansallisteatteri och Ryhmäteatteri."Det känns stort att få göra Märta Tikkanen på ursprungsspråket" säger Mustakallio.

Män kan inte våldtas sattes ifjol upp på Stockholms Stadsteater av Lo Kauppi. Hon och regissören Sara Giese står för dramatiseringen till Lilla Teatern. För scenografi och kostym svarar svenska Sven Haraldsson, musiken är komponerad av Robert Kock, för mask ansvarar Milja Mensonen, för ljusdesign Ville Aaltonen, för ljuddesign Niklas Lundström och för koreografi Ulriikka Heikinheimo.

Maktmissbruk och sexuella trakasserier har svept genom världen, och riktat strålkastarna på den skevhet som ännu råder mellan könen: Vem kan missbruka en annan, och vems berättelse blir trodd?  Lilla Teatern kommer som del av höstens 80-årsjubileum att arrangera diskussionstillfällen och artistträffar kring pjäsens tema.

Män kan inte våldtas, premiär 5.9.2020 på Lilla Teatern, Georgsgatan 30.

www.lillateatern.fi

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Till dagens kurs
Senaste Nytt
I Samarbete med