Lilla Teatern sätter upp musikalen OnceBroadway-musikalen Once får nordisk premiär på Lilla Teatern den 28 oktober 2020. Musikalen, som baserar sig på filmen (2007) med samma namn, ges i samband med Lillans 80-årsjubileum och regisseras av teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund, bekant bl.a. genom produktionerna Kalevala, Stormskärs Maja och Billy Elliot. I huvudrollerna ses musikalproffsen Emma Klingenberg och Tuukka Leppänen.

Lilla Teatern©

Ett oväntat möte mellan en irländsk musiker och en tjeckisk invandrare på en gata i Dublin blir upptakten till en intensiv berättelse om kärlek och musik. Succémusikalen Once av Enda Walsh är en gripande historia om livets vägskäl, berättad med humor och värme. Glen Hansards och Markéta Irglovás andlöst vackra musik med Oscar-vinnande ledmotivet "Falling Slowly" i spetsen fortsätter trollbinda åhörare världen över.

"Det är otroligt inspirerande att vara först med att hämta Once till Norden och till just Lilla Teatern! Förutom vackra låtar har Once också en scenisk form som inte liknar någon annan musikal", säger Jakob Höglund, som tillträdde som Lilla Teaterns konstnärliga ledare i november 2019 och nu gör musikalens regi och koreografi.

"Vi har en fantastisk ensemble som det verkligen svänger om. Alla tolv medverkande fungerar som både musiker och skådespelare, och vi har haft en grundlig uttagningsprocess. De inledande musikrepetitionerna har redan lyft taket, så Once blir en musikalisk fest utan like, utmärkt att fira Lillans stundande 80-årsjubileum med", berättar Höglund.  

Huvudrollerna spelas av Emma Klingenberg, bekant från både musikalscenerna och konsertestraderna, och Tuukka Leppänen, som medverkat i flera musikaler på Helsingfors stadsteaters stora scen och nu antar sin första roll på svenska. I övriga roller ses Ulriikka Heikinheimo, Santeri Helinheimo Mäntylä, Aleksi Kaufmann, Robert Kock, Sanna Majuri, Molla Rantamäki, Pia Runnakko, Kalle Ruusukallio, Vilja Seivo, Riku Vartiainen, Alexander Wendelin och Joachim Wigelius.

Annina Enckell står för librettots svenska översättning och Tobias Zilliacus har översätt de svenska sångtexterna. För scenografin och kostymplaneringen står Sven Haraldsson, som samarbetat med Jakob Höglund i flera projekt.  

Filmen Once av John Carney rosades av både publik och kritiker när den utkom år 2007. Framgångssagan fortsatte då musikalen tog Broadway och West End med storm. Once är i dag den enda produktionen i sitt slag som kammat hem både Oscar-, Tony-, Olivier- och Grammy-utmärkelser.

Once premiär 28.10.2020 på Lilla Teatern (Georgsgatan 30).

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Till dagens kurs
Senaste Nytt
I Samarbete med