Kauppojen toiminnassa ei toistaiseksi häiriöitä koronaviruksen takia

Kaupan alan yritykset toimivat tällä hetkellä pääosin normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta. Kauppa jatkaa varautumistaan viranomaismääräysten mukaisesti, eikä kuluttajilla ole tarvetta tuotteiden hamstraamiseen. Muun muassa päivittäistavarakaupan verkoston laajuus ja monipuolisuus pienentävät mahdollisten keskeytysriskien vaikutuksia Suomessa.

Kaupan liitto

Kuluttajien saatavilla on tällä hetkellä niin elintarvikkeita kuin muidenkin tuoteryhmien tuotteita pääosin normaaliin tapaan.

”Vain yksittäisten tuotteiden ja brändien osalta on havaittu tilapäisiä puutteita.”, toteaa Kaupan liiton turvallisuusasiantuntija Lauri Kulonen, joka toimii myös Päivittäistavarakauppa ry:ssä valmiuspäällikkönä.

”Tuotteiden hamstraamiseen ei kuluttajilla ole tarvetta”, hän painottaa.

Kaupan yritykset toimivat koronaviruksen leviämisen estämisessä viranomaisten määräysten ja suositusten mukaisesti sekä seuraavat viranomaisviestintää aiheesta aktiivisesti. Monet yritykset ovat ottaneet lisäksi sisäisesti käyttöön erilaisia toimenpiteitä viruksen leviämisen estämiseksi. Esimerkkejä näistä toimista ovat mm.:

 - hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta muistuttaminen henkilöstölle ja joissakin tapauksissa myös kyltein kaikille tilojen käyttäjille
 - tilojen siivouksen tehostaminen ja alkoholipohjaisten pesuaineiden käytön lisääminen
 - kättelykiellot
 - työmatkojen minimointi
 - matkustuskiellot riskialueille
 - mahdollisten etätyömahdollisuuksien lisääminen
 - sairauspoissaolojen ilmoittamis- ja muiden henkilöstöhallinnon käytäntöjen tarkistus
 - kriisiviestintäsuunnitelmien ja -ohjeiden tarkistaminen
 - toimintatapojen muokkaaminen tuotteiden turvallisen kotiinkuljetuksen varmistamiseksi (verkkokauppa ja muut kotiinkuljetukset)

Kulosen tiedossa ei ole, että mahdollisista yksittäisille henkilöille määrätyillä karanteeneilla olisi toistaiseksi ollut vaikutuksia kauppojen kannalta keskeisiin toimintoihin.

”Tartuntatautilain mukaan päätöksen henkilön mahdollisesta karanteenin asettamisesta tekee kunnan tai sairaanhoitopiirin terveysviranomainen. Mikäli karanteeni määrättäisiin koskemaan esimerkiksi suurta osaa kaupan keskusvaraston henkilöstöstä, voisi olla se riski, että yrityksen toiminta häiriintyisi myös myymälätoiminnoissa”, Kulonen toteaa.

Kaupan liitto seuraa tilannetta ja ohjeistaa jäsenyrityksiään koronaviruksen leviämisen estämiseen liittyvistä asioista, kun uutta tietoa ilmenee. Kaupan liiton jäsenliitto Päivittäistavarakauppa ry tiedottaa elintarvikkeiden osalta myös kohdennetusti.

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä