Uutisia Portugalista: Madeiran vaellusreittejä, tähtien katselua paraatipaikalta ja Porton uusi viinimuseo

Miguel Claro©

Alentejon palkittu tähtiharrastuskohde

Kuten aiemmin kerrottiin, Portugali sai taas tänä vuonna useita World Travel Awards-palkintoja. Maa valittiin muun muassa Euroopan johtavaksi matkakohteeksi jo neljäntenä perättäisenä vuonna. Portugali nappasi myös Euroopan johtavan matkailun kehittämishankkeen palkinnon ja Euroopan vastuullisen matkailun palkinnon. Ne molemmat menivät Dark Sky Alquevalle, joka on ns. pimeän taivaan suojelualue Alentejon Great Lake Alquevan rannalla. Alueella on hyvin vähän valosaastetta, joten se soveltuu ihanteellisesti tähtitaivaan, Linnunradan ja kaukaisten galaksien katseluun. Keskimäärin 286 pilvetöntä päivää vuodessa takaa sen, että yötaivaasta saa paljon irti myös paljain silmin. Alueen observatoriossa on lisäksi teleskooppeja sekä kokeneita oppaita neuvomassa.
 
Lue lisää täällä

Uusi sivusto Madeiran vaellusreiteistä

Francisco Correia©


Madeiran vehmaaseen luontoon on helppo tutustua jalan tai pyörällä. Saariryhmän matkailuneuvosto onkin juuri avannut uuden verkkosivuston madeiraoceantrails.com, jossa Madeiran juoksu- ja pyöräreitit on merkitty vuorovaikutteiselle kartalle. Sivustossa on tiedot esimerkiksi reittien pituudesta, vaativuusasteesta ja kestosta. Sivuilta pääsee lisäksi suoraan Googlen karttapalveluun, jossa voi suunnitella itse reittinsä, sekä opastettuja vaelluksia järjestävien yritysten sivuille. Sivustossa on tällä hetkellä 61 reittiä, ja verkoston laajentaminen on jo suunnitelmissa.
 
Lue lisää täällä

Vaellusta Madeiran vesikanavilla

Tiago Sousa - AP Madeira©

Monet Madeiran vaellusreiteistä kulkevat pitkin saaren ainutlaatuista levada-kanavajärjestelmää, joka kuljettaa vettä ympäri saarta ja myös kuivemmille alueille. Ensimmäiset levadat kaivettiin jo 1500-luvulla, ja niitä myötäilevät vaellusreitit ovat eripituisia. Tunnetuin reitti on lähes 11 km pitkä Levada do Rei. Se on muista reiteistä poiketen täysin lineaarinen, joten 5,3 km:n kuluttua on käännyttävä ja palattava samaa tietä takaisin. Matkan varrella kuljetaan pilvien korkeudella (varo vuoristotautia!) ja vehmaan metsän läpi, vesiputouksen alta ja kapeiden tunnelien kautta. Reitti on keskivaativa.
 
Lue lisää täällä

Porto ja Lissabon Euroopan ystävällisimpien kaupunkien joukossa

AP Madeira©

Arvostettu yhdysvaltalainen Condé Nast Traveller -matkalehti on nimennyt Euroopan 10 ystävällisintä kaupunkia, ja Portugalista mukaan ovat päässeet sekä Porto (4. sija) että Lissabon (5. sija). Lista perustuu kyselytutkimukseen, johon vastasi satojatuhansia lukijoita.

Porton uusi viinimuseo vetoaa monipuolisuudellaan

Turismo Cascais©

Maineikas National Geographic valitsi Porton hiljattain myös vuoden 2021 ohittamattomaksi kulttuurielämykseksi. Tämä planeettamme tutkimiseen ja säilyttämiseen keskittyvä lehti listaa kaikkiaan kahdeksan elämystä, ja ykkösenä on Porto. Sijoituksesta on kiittäminen kaupungin uutta World of Wine
-viinimuseota (WOW), joka vetoaa monipuolisuudellaan. Museoalueelta löytyy nimittäin kuusi erillistä museoelämystä, jotka keskittyvät suklaaseen, muotiin, korkintuotantoon, juoma-astioihin, Porton alueeseen ja viiniin, sekä yhdeksän ravintolaa ja viinikoulu. Yhdessä ne kaikki vihkivät kävijöitä viinin saloihin.

Asu Estorilissa James Bondin tyyliin

RR-TdP©

Tiesitkö, että Bond-elokuvaa "Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa" (1969) on kuvattu Portugalissa? Kuvauspaikkoina olivat rantakaupunki Estoril, Lissabonin Praia do Guincho -uimaranta ja Arrábidan luonnonpuisto. Estorilissa voi myös yöpyä agentti 007 -tyyliin Palácio Estoril -hotellissa, jossa koko kuvausryhmä asui kuvausten aikana. Hotelli on päätynyt myös elokuvan pariin kohtaukseen. Palácio Estorilissa kannattaa tiedustella, onko 70-kymppinen Chief Concierge José Diogo paikalla. Hänellä on nimittäin kertoa monia tarinoita elokuvan kuvausten ajoilta.

Taiteellinen boutique-hotelli laatutietoisille matkailijoille

Paulo Ribeiro©

Laatutietoisille ja taiteesta kiinnostuneille matkailijoille on avautunut uusi boutique-hotelli Alentejohoon, jonne on alle kahden tunnin ajomatka Lissabonista. Portugalilainen suunnittelija (joka on suunnitellut mm. tekstiilikuosia Hermèsille) ja pariisilainen galleristi ovat yhdessä loihtineet vanhasta maatilasta ainutlaatuisen hotellin. Täällä ei ole jätetty mitään sattuman varaan. Rakennusta on käytetty aiemmin oliiviöljyn tuotannossa, ja se on yhä oliivipuiden ympäröimä. Hotellissa on neljä huonetta ja viisi sviittiä, joita koristaa tarkkaan valittu taide. Sviittien ammeet ovat paikallisen taiteilijan valamia, ja kahdessa sviitissä on jopa yksityinen uima-allas. Hotellissa on myös oma taidegalleria, joka keskittyy jugendtyylisiin teoksiin. Gallerian yhteyteen on sijoitettu hotellin ravintola, jonka menun innoittajina toimivat hotellin omasta luomupuutarhasta saatavat raaka-aineet. Kyytipoikana toimii paikallinen viini. Ravintola on avoinna vain hotellin vieraille. Hotellista avautuu upeat näköalat Serra d'Ossan metsään, josta löytyy myös monia hyviä vaellusreittejä.
 
Lue lisää täällä

Madeira, Lissabon ja Algarve maailman parhaiden matkakohteiden joukossa

AT Algarve©

Portugali sai taas useita palkintoja matkailualan "Oscar-gaalassa" eli World Travel Awardseissa, jotka pidettiin 27. marraskuuta. Madeira säilytti paikkansa maailman parhaana saarikohteena. Lissabon taas valittiin parhaaksi suurkaupunkikohteeksi ja Algarve maailman parhaaksi rantakohteeksi. Algarvessa toimii myös maailman parhaimmaksi valittu luksuslomakeskus Conrad Algarve. Faron ulkopuolella sijaitseva Dunas Douradas Beach Club valittiin maailman parhaaksi golf- ja huvilalomakeskukseksi, kun taas viiden tähden L'AND Vineyards nappasi maailman johtavan viinialueella sijaitsevan hotellin tittelin.

Opettele laittamaan portugalilaista jouluruokaaKaipaatko jotain eksoottisempaa piparien, laatikoiden ja joulukinkun rinnalle? Keski-Portugalin matkailuneuvosto on tehnyt videon, jossa paikallinen kokki opastaa vaihe vaiheelta perinteisten portugalilaisten jouluruokien valmistuksessa.

Ruokalistalla on turskaconfit'ta ja kaaliriisiä sekä rabanadoja (eräänlaisia köyhiä ritareita) punaviinijäätelön kera. Kauhaa pyörittää portolaisen DeRaiz-ravintolan omistaja ja kokki Nuno Fonte.

  • Miguel Claro©
  • Francisco Correia©
  • Tiago Sousa - AP Madeira©
  • AP Madeira©
  • Turismo Cascais©
  • RR-TdP©
  • Paulo Ribeiro©
  • AT Algarve©
.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä