Helsingin Kirjamessut avasi messukauden

Helsingin Kirjamessut oli ensimmäinen suuri yleisötapahtuma Messukeskuksessa lähes kahteen vuoteen ja se keräsi kymmeniä tuhansia kävijöiltä. Vaikka huippuvuoden kävijämäärään ei päästy, kirjailijat ja kustantajat olivat iloisia kohtaamisista ja käydyistä keskusteluista – vuorovaikutuksesta, joka on kirjamessuilla ainutlaatuista. Kirjamessulla myytiin paljon kirjoja ja jotkut ylittivät jopa edellisen tapahtuman myyntiluvut. Kirjamessut järjestettiin 28.–31.10.2021 Messukeskuksessa.

Kuva: Anita Reiman© Teksti: Helsingin Kirjamessut

Helsingin Kirjamessuille osallistui 250 yritystä ja kävijöitä oli neljän päivän aikana yli 52 000. Tänä vuonna ei järjestetty kirjamessujen rinnalla Viini & Ruoka -tapahtumaa, joten kävijämäärää ei voi suoraan verrata edelliskertaisiin tapahtumiin. Verkkoyhteyden kautta kirjamessujen ohjelmaa seurattiin lähes 4000 päätelaitteelta. Senaatintori- ja Töölönlahti-lavan ohjelmaa voi seurata edelleen koko marraskuun ajan tapahtuman verkkosivuilla. Sieltä löytyy myös osa kansainvälisten kirjailijoiden haastatteluista.

"Tunnelma Helsingin Kirjamessuilla oli erityisen iloinen ja useasti messuilla kuuli, miten ihanaa oli taas päästä tapahtumaan. Olemme tyytyväisiä kirjamessuihin ja tapahtuman kävijämäärään pitkän tapahtumatauon jälkeen. Tänä vuonna erityisesti iäkkäämmät lukijat ja mahdollisesti riskiryhmäläiset jäivät kotiin. Ensi vuonna toivotamme heidät sydämellisesti tervetulleiksi", kertoo tapahtumasta vastaava Tanja Pasila. "Terveysturvallisuuden takia olimme rakentaneet messuille entistä isommat katsomot lavojen yhteyteen ja ne saivat yleisöltä paljon kiitosta."

Kustantajat ovat myös tyytyväisiä kirjamessuihin. "Olemme iloisia siitä, että kirjamessut järjestettiin tänä vuonna. Kirjoja on myyty hyvin ja myyntimme on kasvanut yli 20 % edellisiin vuoden 2019 kirjamessuihin verrattuna", kertoo Werner Söderström Osakeyhtiön toimitusjohtaja Timo Julkunen. Otava oli tänä vuonna kirjamessuilla yhdessä Suomalaisen Kirjakaupan kanssa samalla osastolla. Otavan toimitusjohtaja Pasi Vainio on myös tyytyväinen. "On hienoa, että vihdoinkin pääsimme kohtaamaan kirjamessuilla. Tapahtuma on erittäin tärkeä kirjailijoille, kustantajille ja lukijoille."

Ohjelmajohtaja vaihtuu, kausi päättyi vaikuttavaan esitykseen

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi päättää kautensa ohjelmajohtajana tähän vuoteen. Tästä vuodesta ohjelmajohtajalle jäi erityisesti mieleen kirjamessuille tilattu taideteos Koiran työ.  "Eilen nähty esitys oli kirjallisuuden ja musiikin vuoropuhelu, joka osoitti että messuilla on mahdollisuus toteuttaa myös aivan uudenlaista ohjelmaa. Neljän vuoden aikana kirjallisuudessa ja maailmassa on tapahtunut poikkeuksellisen paljon. Äänikirjat ovat tulleet osaksi kirjallisuutta ja tänä vuonna myös kirjamessuja. Yhdessä messutiimin ja koko kirja-alan kanssa olen saanut kokea ennätysvuoden 2019 hurmoksen sekä koronavuosien haasteet ja uudet ratkaisut. Olen nyt antanut tapahtumalle oman panokseni."

Uusi ohjelmajohtaja julkaistaan alkuvuodesta. Helsingin Kirjamessut 2022 järjestetään 27.–30.10.2022. Ensi vuonna Viini & Ruoka -tapahtuma palaa kirjamessujen rinnalle.

.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä