Halloweenin tarina: viisi asiaa, joita et ehkä tiennyt tästä hyytävän hauskasta juhlasta

Moni pitää halloweenia yhdysvaltalaisena perinteenä, mutta juhla on itse asiassa peräisin Irlannista. Seuraavassa on viisi faktaa, joita et ehkä tiennyt tästä hyytävän hauskasta juhlasta.

Kuvat ja teksti: Tourism Ireland©

1. Halloween-perinteiden ja -rituaalien juuret ulottuvat yli 3 000 vuoden päähän, jolloin muinaiskeltit viettivät kesäkauden ja sadonkorjuun päättymisen juhlaa samhainia. Keltit uskoivat, että elävien ja kuolleiden maailmat olivat tänä siirtymäaikana vuorovaikutuksessa ja että vainajahenget saattoivat liikkua näiden maailmojen välillä.

2. Myös halloweenin pukeutumisperinne juontaa juurensa näistä ajoista. Keltit nimittäin pukeutuivat naamiaisasuihin harhauttaakseen henkiä, haltioita ja demoneita ja välttyäkseen siten päätymästä kuolleiden maailmaan ennen aikojaan.3. Myös halloweenin kurpitsalyhtyjen juuret ovat Irlannissa, tosin alun perin lyhtyinä käytettiin nauriita ja suuria perunoita. Nimensä tämä ikoninen halloween-koriste "jack-o'-lantern" on saanut irlantilaisen kansantarun saidalta Jackilta, joka puijasi pirua. Rangaistuksesi piru tuomitsi Jackin vaeltamaan ikuisesti valonaan pelkkä helvetistä heitetty hiili, joka hehkuu naurislyhdyn sisällä. Perinne kulkeutui irlantilaissiirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin, jossa nauris korvautui koverretulla kurpitsalla ja tuli halloweenin vieton olennaiseksi osaksi.

4. Irlannista on peräisin myös halloweenin "karkki vai kepponen" -perinne, jossa kuljetaan naamiaisasuissa ovelta ovelle karkkia kinuten. Alun perin ovelta ovelle kulkivat lapset ja köyhät, jotka lauloivat lauluja tai rukoilivat lahjoittajien sielujen puolesta ruokaa vastaan. Tästä tulee myös perinteen nimi "souling". Ruokana oli yleensä niin sanottuja "sielukakkuja" - eräänlaisia pikkuleipiä, joissa oli mukana kuivahedelmiä.5. Halloweenia vietetään yhä näyttävästi eri puolilla Irlantia järjestettävillä festivaaleilla. Yksi suurimmista on Púca Festival, joka järjestetään muinaiskelttien samhain-juhlan kunniaksi. Tänä vuonna festivaali on virtuaalinen, ja luvassa on mm. suora verkkolähetys samhain-kokolta, joka sytytetään 31. lokakuuta. Euroopan suurimmat halloween-juhlat järjestetään Pohjois-Irlannin Londonderryssä. Derry Hallowe'enin ohjelmasta löytyy tekemistä kaikenikäisille: hyytäviä herkkuja, soihtukulkue, veret seisauttava ilotulitus, huvituksia, opastettuja kaupunkikierroksia ja ennen kaikkea läpi kaupungin kulkeva valtava paraati, jossa voi nähdä ja kuulla sirkustaiteilijoita, musiikkia, tanssia ja valoveistoksia. Tänä vuonna juhlallisuudet on kuitenkin jouduttu siirtämään verkkoon. Derry Hallowe'enia vietetään 28. lokakuuta-1. marraskuuta.

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä