Ensimmäinen todiste nykyihmisten ja neandertalilaisten kohtaamisesta

The excavations at the Boker Tachtit site. Photo: Elisabetta Boaretto©, Weizmann Institute of Science

Tutkimukset Israelissa osoittavat, että nykyihmiset (Homo sapiens) ja neandertalinihminen tapasivat Negevin autiomaassa 50 000 vuotta sitten.

Kuvat: Elisabetta Boaretto©, Weizmann Institute of Science, Israeli Antiquities Authority©

Uraauurtava tutkimus, joka perustuu Boker Tachtitin tärkeän esihistoriallisen paikan uudelleen kaivamiseen Ein Avdatin kansallispuistossa, on tunnistanut selkeästi määritellyn alueen, jossa nykyihmiset ja neandertalinihminen olivat olemassa samaan aikaan, mikä osoittaa, että laji tapasi Negevissä 50 000 vuotta sitten.

Missä ja milloin nykyihmiset ja neandertalinihminen tapasivat?

Prehistorian Dr. Omry Barizlai of the Israel Antiquities Authority examines a flint point from Boker Tachtit. Photo: Israel Antiquities Authority©

Arvostetussa PNAS-tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen johtajia ovat Weizmannin tiedeinstituutin professori Elisabetta Boaretto ja Israelin museoviraston tohtori Omry Barzilai.

Geneettiset tutkimukset ovat osoittaneet, että nykyihmiset ja neandertalilaiset tapasivat kaukaisessa menneisyydessä Euraasian maantieteellisellä alueella (jossa myös Israel sijaitsee) ja jopa vaihtoivat geenejä. Näiden kohtaamisten tarkkaa aikaa ja paikkaa ei ole tunnettu, ennen kuin nyt.

Prehistorian Dr. Omry Barzilai inspecting a flint tool from Boker Tachtit. Photo: Israel Antiquities Authority©

Uusi tutkimus, joka perustuu uusiin kaivauksiin Boker Tachintitin tärkeällä esihistoriallisella paikalla Ein Avdatin kansallispuistossa, on löytänyt varhaisimmat todisteet nykyihmisen toiminnasta Negevissä samalla aikavälillä, kun neandertalinihminen asui alueella. Tutkimus on ensimmäinen konkreettinen todiste kahden kulttuurin rinnakkaiselosta Lähi-idässä.

"Boker Tachtit on ensimmäinen tunnettu paikka, jonka nykyihminen on saavuttanut Afrikan ulkopuolella, minkä vuoksi paikka ja sen tarkka ajankohta ovat niin tärkeitä", sanoo  Boker Tachtitin kaivausjohtaja tohtori Omry Barzilai Israelin museoviraston puolesta. "Paikan sijoittaminen ajassa 50 000 vuotta taaksepäin todistaa, että nykyihminen asui Negevin alueella samaan aikaan neandertalinihmisen kanssa, jonka tiedämme asuneen alueella tuona aikana. Ei ole epäilystäkään siitä, että kun he asuivat ja liikkuivat Negevin ympäristössä, nämä kaksi lajia olivat tietoisia toistensa olemassaolosta. Boker Tachtit -paikan tutkimuksemme asettaa tärkeän, hyvin määritellyn tarkistuspisteen ihmisen evoluution aikajanalle."

Osana tutkimusta analysoitiin kymmeniä hiilinäytteitä uudelleen kaivauksesta käyttäen radiohiiliajoitusta professori Elisabetta Boaretton laboratoriossa Weizmannin tiedeinstituutissa. Tohtori Barzilain mukaan "Ensimmäistä kertaa esihistoriallisessa tutkimuksessa ajoitustulokset todistavat hypoteesin, että myöhäinen Moustier-kulttuuri, joka liittyy neandertalinihmiseen, ja Emiran-kulttuuri, joka liittyy nykyihmisen elämiseen Lähi-idässä, kohtasivat toisensa."  

Keskipaleoliittisena kautena tunnettuna ajanjaksona, 250 000–50 000 vuotta ennen nykyhetkeä, vanhassa maailmassa eli samanaikaisesti kaksi humanoidilajia: Neandertalinihminen ja nykyihminen (Homo sapiens). Neandertalinihminen asui Euroopassa ja Keski-Aasiassa, kun taas nykyihminen asui Afrikassa. Lähi-itä ja erityisesti Israelin alue olivat näiden kahden lajin levinneisyysrajoilla, ja siksi ne sisältävät myös jäänteitä näistä kahdesta populaatiosta eri aikoina.

DNA-tutkimukset osoittavat, että noin 60 000 vuotta sitten nykyihmisryhmät aloittivat laajan muuttoprosessin Afrikasta Aasiaan ja Eurooppaan ja sieltä muualle maailmaan, mikä lopulta johti neandertalilaisten katoamiseen ja heidän sulauttamiseensa nykyihmispopulaatioon. Siksi tutkimushypoteesi on, että muuttoreittien varrella oli lyhytaikaista vuorovaikutusta muinaisten kansojen ja kulttuurien välillä, mikä sisälsi myös geneettistä vaihtoa.

Tämä tutkimus on ensimmäinen, joka vahvistaa tämän hypoteesin, joka osoittaa, että ainakin yksi näistä kulttuurien välisistä kohtaamisista tapahtui Negevissä noin 50 000 vuotta sitten.
 
"Millainen oli kahden ihmislajin välisen kohtaamisen luonne?

Katosivatko neandertalilaiset koko maassa luonnollisesti sukupuuttoon, sulautuivatko ne nykyajan ihmisiin vai katosivatko he väkivaltaisesti?

Nämä kysymykset huolestuttavat meitä tutkijoita myös tulevina vuosina", toteaa tohtori Barzilai.

***

* PNAS,  The Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

  • The excavations at the Boker Tachtit site. Photo: Elisabetta Boaretto©, Weizmann Institute of Science
  • Prehistorian Dr. Omry Barizlai of the Israel Antiquities Authority examines a flint point from Boker Tachtit. Photo: Israel Antiquities Authority©
  • Prehistorian Dr. Omry Barzilai inspecting a flint tool from Boker Tachtit. Photo: Israel Antiquities Authority©
.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä