Tove Janssons Sommarboken gör comeback på Lillan

Tove Janssons älskade klassiker Sommarboken återvänder till Lillan den 22 februari. Föreställningen hade sin Finlandspremiär den 31 januari 2018 på Lilla Teatern och rosades både av publiken och recensenterna. Nytt för vårens föreställningar är att de textas, förutom på svenska och finska, nu även på engelska. Det här möjliggör att den allt växande skaran av nyanlända i huvudstadsregionen som behärskar engelska, lättare kan ta del av denna finlandssvenska kulturpärla.

Foto och text: Lilla Teatern©

Speciellt för den här uppsättningen är att alla ljud görs live på scenen, synligt för publiken. Skådespelarna leker fram ljudvärlden tillsammans med ljuddesignern Hanna Mikander, aktuell med nomineringen till Säde-priset 2019 för ljuddesignen i Sommarboken. Så här lyder motiveringen:

"I Sommarboken beskriver Tove Jansson omgivningens händelser med hjälp av ljud. Så gör också ljuddesignern Hanna Mikander i föreställningen. Mikander skapar ljuden finkänsligt på scenen i realtid, tillsammans med skådespelarna, med hjälp av vardagliga saker. Ljudplaneringen är påhittig, lekfull, stämningsfull och i en mycket central roll i föreställningen. Slutresultatet är en högklassig och sofistikerad ljudvärld."

Prisutdelningen sker den 11 mars 2019 under Thalia-galan.

Föreställningen beskriver den spirande vänskapen mellan en liten flicka som har livet framför sig och en mycket gammal farmor som har livet bakom sig. På Lillan ser vi Jessica Grabowsky spela den lilla flickan Sophia som efter sin mammas död tillbringar somrar på ön tillsammans med sin aningen barska farmor som spelas av Sue Lemström. Dramatiseringen är gjord av Pipsa Lonka.

Jakob Höglund är en regissör som gjort sig ett namn genom stora framgångar, som t.ex. Hans och Greta på Svenska Teatern och musikalen Billy Elliot på Vaasan Kaupunginteatteri.
I båda produktionerna har han samarbetat med scenografen Sven Haraldsson som också gör dräkterna till Sommarboken. Duons teatersyn präglas av scenisk fantasi, lek och visualitet.

Under våren ges endast 14 föreställningar av Sommarboken och den sista äger rum den 18 maj.

Uppföranderätt: Agency North / Moomin Characters

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Till dagens kurs
Senaste Nytt
I Samarbete med