Musikfestspelen Korsholm i mytologins värld

Pianistprofessorn, dirigenten Henri Sigfridsson fortsätter sitt sista år som konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm och till sommarens festival har han laddat upp med fem års erfarenhet om vad som fungerar i Österbotten, vad som är intressant och hur ett inspirerande festivalprogram byggs upp.

Korsholm Musikfestspelen

Henri Sigfridsson har de senaste åren valt som festivalprogram tidlösa teman, som ändå under själva festivalen plötsligt har blivit väldigt aktuella. Förra årets tema vandringsår tittade in i romatikens period, men samtidigt var det senaste årets folkvandringar och flyktinströmmar högaktuella. Årets tema "Saga och sanning" för tankarna till "fake news" och alternativa fakta, men har på riktigt sitt ursprung i Johann Wolfgang von Goethes självbiografi Dichtung und Wahrheit – fritt översatt: Saga och sanning. Tanken är att via Goethe bättre förstå livets gåtor via konsten och inte alls att lura lyssnaren och trolla med internet. I anslutning till temat kommer vi att konkret lyssna till verk ur den mytologiska världen, ur gränslandet mellan saga och sanning samt sann historia. Kalevala och andra mytiska berättelser finns i fokus samt drömmar som blivit sanna, drömmen om ett Finland som blev självständigt.

Högklassiga kammarmusiker

Artisterna i år är gamla bekanta men även nya, intressanta namn. Bland pianisterna återkommer Risto-Matti Marin och Akiko Sigfrisson och festivalledaren Henri Sigfridsson, som med enbart vänster hand öppnar festivalens färgpalett. Nytt namn är pianisten Johannes Piirto. För tillfället Finlands hetaste flöjtistnamn, Kaisa Kortelainen uppträder bl.a. på Kuntsi museum den 28.7, violinisten Cecilia Zilliacus uppträder i Korsholm redan denna sommar. Hon framför Svante Henryson i Solf kyrka den 28.7 och tillsammans med altviolinisten Dalia Stasevska och cellisten Joona Pulkkinen uppför de Erkki Melartins stråktrio i Replot kyrka den 29.7. Konserter med fritt inträde med organisten Kalevi Kiviniemi blir det den 26.7. och för barn den 27.7. Sopranen Pia-Karin Helsing, uppträder till accompanjemang av liedpianisten Akiko Sigfridsson i Munsala kyrka 26.7  och i Vasa stadshus 31.7 med nordiska sånger och opera-arior. Christian Ahlskog på orgel uppträder även i Munsala.

Årets gästkvartett har snabbt blivit en av Finlands främsta, Borea-kvartetten. I deras repertoar finns verk av Beethoven och Janáček samt uruppföranden av Johannes Piirto och Matti Heininen på festspelen. Boreas violinist Tami Pohjola samt cellisten Senja Rummukainen spelar även i andra sammansättningar under festspelen. I slutet av festivalen åker kvartetten även till Sverige för att spela i Skellefteå och Umeå.

"Inkubatorn" för begåvade unga pianister De ungas pianoakademi, uppträder med sex framtida stjärnskott fredagen den 28.7. i Vasa stadshus. I samma konsert uppträder Österbottniska valthornsensemblen tillsammans med basbarytonen Juha Uusitalo. Ensemble Transparent, som består av finska framgångsrika orkestermusiker, uppträder i Björköby kyrka 29.7 samt i Kauhava den 1.8. Franz Schuberts musik är i fokus i Maxmo kyrka 30.7. då en oktett bestående violinisterna Siljamari Heikinheimo, Maano Männi, altviolinisten Dalia Stasevska, cellisten Joona Pulkkinen, basisten Teemu Kauppinen, klarinetisten Ralph Manno, fagotisten Etienne Boudreault, och valthornisten Ville Hiilivirta tar sig an verket. Samma musiker framför i Vasa stadshus 31.7. Jean Sibelius´ En saga med arr. av Jaakko Kuusisto och i en septettversion av Richard Strauss Metamorfoser. Ackordeonisten Janne Rättyä spelar från den nyaste nya till nästan den äldsta musiken; Uljas Pulkkis uruppförande, J.S.Bach och Orlando Gibbsons fantasier.

Orkesterfestival

Mellersta Österbottens kammarorkester uppträder i musikfestspelens öppning i Korsholms kyrka den 27.7. under ledning av Sakari Oramo. Förutom MÖK hörs även Vasa och Seinäjoki stadsorkestrar i gemensam konsert 2.8 i Vasa och 3.8 i Seinäjoki under ledning av kapellmästaren Ari Rasilainen, som de senaste åren verkat mest i Tyskland. Som solistnummer hörs Maurice Ravels Piankonkonsert i D-dur för vänster hand, solist Henri Sigfridsson. De övriga kompositörerna är de finska mästarna Jean Sibelius och Erkki Melartin. Sammalagt fyra konserter profileras på Musikfstspelen Korsholm som Finland 100-konserter.

Helsingfors Barockorkesters ensemble med ledaren och cembalisten Aapo Häkkinen, uppträder i Storkyro kyrka tillsammans med sopranen Kajsa Dahlbäck. Vasa stadsorkester har i år en dubbelbokning på festspelen: Orkestern uppträder två gånger på Ritz i Vasa tillsammans med popmusikens grädda i Sgt. Pepper's Live konserter 31.7 -1.8. I dessa Beatles-konserter leds Vasa stadsorkester av Markus Fagerudd och bandet av Eero Paalanen. De har även arrangerat musiken för orkestern.

Hela Österbottens Musikfestspel

Regionkonserter i år uppförs i Kristinestad, Ulrika Eleonora kyrka (26.7), Munsala kyrka i Nykarleby (26.7), Maxmo kyrka (30.7), Storkyro gamla kyrka (29.7), Kauhava församlingsgård (1.8) och i Seinäjoki–salen (3.8).  I samband med vissa konserter erbjuds även rundturer och utflykter, ex. Stundars, Maxmo, Kristinestad och Björköby.

Musikfestspelen Korsholm syns under festivalen och redan före detta på facebook, twitter och på instagram. Följ oss i sociala medier och vinn biljetter till sommarens festival via olika tävlingar.
www.korsholmmusicfestival.fi

Till dagens kurs
Senaste Nytt
I Samarbete med