Valtiovarainministeriön budjettiehdotus: veronkorotukset aiheuttavat kaupalle hinnankorotuspaineita

Valtiovarainministeriö julkaisi 16.8. budjettiehdotuksensa vuodelle 2020. Siihen sisältyvät veronkorotukset kohdistuvat etenkin valmisteveroihin; tupakkaan, virvoitusjuomiin ja liikennepolttoaineisiin. Verotuksen kiristyminen aiheuttaa kaupalle lisäkustannuksia. Sen sijaan alkoholiveroon ei ole odotettavissa muutoksia vuonna 2020.

Kuva ja teksti: Kaupan liitto©

Virvoitusjuomien valmistamisesta tai maahantuonnista maksettavaa virvoitusjuomaveroa korotetaan ensi vuonna 25 miljoonalla eurolla. Valtiovarainministeriön mukaan korotuksessa painottuvat sokeripitoiset juomat. ”Painopisteen kohdistaminen sokeripitoisiin juomiin on linjassa hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen kanssa, jonka mukaan virvoitusjuomaveron kansanterveydellistä ohjausvaikutusta vahvistetaan”, kertoo Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.

Toistaiseksi on vielä epäselvää, miten verokorotus kohdistuisi kauppojen mehustuskoneilla valmistettuihin mehuihin.

Ohjelmansa mukaisesti hallituksen on tarkoitus selvittää marja- ja hedelmämehujen rajaamista pois virvoitusjuomaveron piiristä. ”Ennen selvityksen valmistumista olisi kohtuutonta kohdistaa veronkorotusta tuoreista hedelmistä valmistettuihin mehuihin. Niillä on runsaasti vitamiineja sisältävinä juomina hallitusohjelman peräänkuuluttamia terveyttä edistäviä vaikutuksia”, Jääskeläinen toteaa.

Liikenteen verottamisen osalta päätöksiä tekemättä

Polttoaineiden verotusta kiristetään 250 miljoonalla eurolla vuodeksi 2020. ”Käytännössä hallitusohjelmatavoitteeksi kirjatut korotukset tulisivat voimaan kertarysäyksellä. Polttoaineiden verotuksen kiristykset näkyvät kuluttajien ostovoiman heikentymisenä sekä yritysten kustannusten kasvuna”, Jääskeläinen sanoo.

Budjettiehdotuksesta ei käy ilmi, millaisia laajempia suunnitelmia hallituksella on liikenteen verotuksen uudistamisen suhteen.

”Pelkkien polttoaineverojen korotusten sijaan hallituksen olisi aiheellista tarkastella liikenteen verotusta kokonaisuutena ja autojen käytön verotuksen myötä keventää hankinnan ja omistamisen verottamista”, Jääskeläinen toteaa.

Alkoholivero säilyy ennallaan

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa ei korotettaisi alkoholiveroa vuonna 2020. ”Tämä osoittaa hallituksen seuraavan matkustajatuonnin kehitystä hallitusohjelman mukaisesti. Viron toimet laskea alkoholiveroa heinäkuun alussa ovat jo lisänneet matkustajatuontia Suomeen. On erityisen tärkeää, että hallitus seuraa jatkossakin matkustajatuonnin kehitystä ja pidättäytyy veronkorotuksista”, Jääskeläinen sanoo.

Maataloustöihin hakeutunut ennätysmäärä, mutta osaavasta työvoimasta yhä pulaa – TöitäSuomesta -kampanjassa etsitään tekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan työhön

Kauppojen toiminnassa ei toistaiseksi häiriöitä koronaviruksen takia

Cursor käynnistää yt-menettelyn

Yritysten edunsaajatietojen ilmoittamisella torjutaan rahanpesua - Tiedot ilmoitettava 1.7.2020 mennessä kaupparekisteriin

New York haastaa helsinkiläisyritykset mukaan kahteen kilpailuun

Neopost on nyt Quadient ja messuilee Helsingissä efektikärjellä

Erikoiskauppa kiritti vähittäiskaupan kasvuun – kansainvälinen kilpailu kiristyy

Yhteistyö Tallink Silja Oy:n ja Kummien välillä jatkuu seuraavat kaksi vuotta

Norwegianin tulos parani merkittävästi ja kustannukset laskivat vuonna 2019

Ostaminen on ikääntyvälle helppoa – digiostaminen tuottaa kuitenkin joskus päänvaivaa

Silmäaseman ja it-palvelutalo Valtin yhteistyö syvenee it:n loppukäyttäjäpalveluihin

Asunto ostetaan yhä useammin ulkomailta – ja vuokrataan eteenpäin, kun sille ei ole itse käyttöä

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Keitele Forestille, Smartlylle ja Cursorille

Visma Public ja Valtti Kumppanit yhteistyöhön: Konesalipalvelut taloushallinnon sovellusten tarpeisiin

Jukka Oksaharju: "Vuosi 2020 – vähemmän osinkoverohelvettiä."

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä