Roadtrip preeriavankkureissa, sisäistä lehmipoikaa etsimässä ja kvartsiittikallioiden ihailua

Yhdysvaltain luoteisosassa sijaitseva The Great American West on alue, jonka tarjonnasta on tylsyys kaukana. Täällä voi esimerkiksi tehdä roadtripin hevosvankkureissa, asua ehtaan cowboy-tyyliin, saada lähituntumaa paikallisiin intiaaneihin ja ihailla upeita kvartsiittikallioita.

Kuvat: The Great American West©, Visit Idaho©, Steve Crecelius©, Montana Office of Tourism© Text: The Great American West

Ohessa on kohteen matkailuneuvoston parhaat tärpit, joilla saa ilon irti The Great American Westin viidestä osavaltiosta: Idahosta, Montanasta, Pohjois-Dakotasta, Etelä-Dakotasta ja Wyomingista.
 


Perhokalastusta ja putouksia Idahon Snake Riverillä

Visit Idaho©

Jokien halkoma Idaho on ihanteellinen matkakohde kaikentasoisille urheilukalastajille. Esimerkiksi Swan Valley ja Idaho Falls ovat erinomaisia paikkoja lohikalastukseen. Snake Riverin sivujoki Henry's Fork kuhisee kirjolohia, kun taas South Fork on punakurkkulohien apaja.

Snake River -joessa on myös Idahon tunnetuin vesiputous Shoshone Falls. Samaisen joen muista kauniista putouksista voidaan mainita Upper Mesa ja Lower Mesa, jotka sijaitsevat luonnonkauniissa ja koskemattomassa ympäristössä.

Montana Office of Tourism©

Eläinrakkaita kiinnostanee se, että Idahon luonnossa elää yli 100 lintulajia sekä hirviä, peuroja, ilveksiä ja mustakarhuja. Osavaltion itänaapurina ovat lisäksi maineikas Yellowstonen kansallispuisto ja kuvankaunis Grand Tetonin kansallispuisto.

Syysseikkailuja Montanassa

Montana Office of Tourism©

Montanan osavaltio on luontoihmisten paratiisi. Varsinkin osavaltion länsiosa on täynnä ohittamattomia kohteita, joista ruska tekee entistäkin kauniimpia. Niistä voidaan mainita Flathead Lake, joka on Länsi-Yhdysvaltain suurin järvi. Siihen voi tutustua veneen tai kajakin kyydissä, minkä lisäksi voi kalastaa, vesihiihtää tai vilvoitella järven kirkkaissa vesissä. Järvellä on leirintäalueita, ja lähiseudulta löytyy myös useita motelleja.

The Great American West© 

Aivan Flathead Laken kupeessa on Flathead-intiaanireservaatti, jossa asuu kolme eri heimoa. Jos ajaa reservaatin läpi Missoulasta Kalispelliin, voi vierailla muun muassa The People's Center -keskuksessa kuulemassa lisää heimojen elämästä. Moiesessa taas voi vierailla National Bison Range ‑suojelualueella ja ihastella luonnonvaraisia biisoneita Kalliovuorten vaikuttavissa ruskamaisemissa.

Montana Office of Tourism©

Toinen pakollinen syystärppi on Glacier National Parkin Going to the Sun Road - 80 kilometriä pitkä tie, joka kohoaa kohti reitin korkeinta kohtaa Logan Passia. Sieltä avautuvat huikaisevat ja esteettömät näkymät laaksoihin ja vuorenhuipuille. Tämän suositun reitin voi taittaa joko omatoimisesti tai bussilla. Kansallispuistoon voi halutessaan tutustua myös yhdessä Blackfeet-heimon jäsenen kanssa. Samalla voi kuulla heimon kulttuurista ja sen esi-isien maista, jotka nykyään muodostavat Glacier National Parkin.

Löydä sisäinen cowboysi Pohjois-Dakotassa

The Great American West©

Pohjois-Dakota tarjoaa kävijöille kosolti mahdollisuuksia oman sisäisen cowboyn löytämiseen. Täällä voi esimerkiksi tehdä ratsastusretken Theodore Rooseveltin kansallispuiston historiallisissa maisemissa, saada kunnon rodeokokemuksia tai asua karjatilalla. Theodore Rooseveltin kansallispuiston eteläosasta löytyy lisäksi Maltese Cross Ranch, jossa Theodore Roosevelt tapasi mökkeillä ennen presidentiksi tuloa. Medoran kaupungissa voi vierailla ND Cowboy Hall of Fame -museossa, joka kertoo lehmipoikien historiasta, elämäntavasta ja perinteistä. Cowboy-tyylistä ruokaa tarjoaa Medoran lähistöllä sijaitseva Pitchfork Steak Fondue, jossa voi nauttia avotulella grillattuja herkkuja preerianäkymien keskellä.

Intiaanimyyttejä ja upeita kalliomuodostelmia Etelä-Dakotassa

The Great American West©

Seuraavan Yhdysvaltain-roadtripin reittiin kannattaa sisällyttää Etelä-Dakota, jonka kuusi kansallispuistoa sekä 56 osavaltiopuistoa ("state park") ja virkistysaluetta ("recreation area") tarjoavat roppakaupalla luontoelämyksiä. Suositeltavista käyntikohteista voidaan mainita intiaanien nimeämä Sica Hollow State Park. Sica (lausutaan "she-cha") tarkoittaa pahaa, ja monet vanhat legendat ja tarinat kertovat alueen mystisistä tapahtumista. Puistoon voi tutustua vaeltaen tai hevosen selässä, ja lintubongareiden kannattaa pitää samalla silmällä puiston monia lintulajeja. Etelä-Dakotassa kannattaa ehdottomasti käydä myös Palisades State Parkissa, joka tunnetaan näyttävistä kvartsiittikallioistaan.

Osavaltio on niin ikään urheilukalastajien paratiisi, sillä lähes 98 % sen joista ja järvistä on julkisia ja avoimia kalastajille. Esimerkiksi lohia voi perhostaa Black Hills -joella, ja Missourijoki kirjaimellisesti kuhisee valkosilmäkuhia.

Vankkuri-roadtripillä Wyomingissä

The Great American West©

Wyomingissa voi tehdä vanhan maailman tyylisen roadtripin hevosvankkureissa. Tarjonta vaihtelee lyhyistä parin tunnin kierroksista jopa viisipäiväisiin matkoihin. Samalla saa lähituntumaa vanhaan Villiin länteen ja siihen, millaista oli matkustaa Yhdysvaltain halki yli 150 vuotta sitten. Monipäiväisillä matkoilla yövytään intiaanityyliin tiipiissä tai vankkureissa. Preeriaelämyksen voi halutessaan kruunata yhdistämällä vankkuriajeluun karjatilavierailun, joka syventää cowboy-kokemusta entisestään. Osavaltion autenttisimpia karjatiloja ovat esimerkiksi Allen's Diamond 4 Ranch ja Vee Bar Guest Ranch, kun taas Paradise Guest Ranch ja Turpin Meadow ovat hyviä valintoja mukavuutta arvostaville.

www.historictrailswest.com

Luontoa ja kulttuuria Denverissä

Steve Crecelius©


Denver on portti The Great American West -alueeseen tutustumiseen, ja monet alueen kävijät lentävätkin ensin sinne. Tulevasta talvilomasta kannattaa varata päivä tai pari Denveriin tutustumiseen ja vierailla samalla näyttelyssä Claude Monet: The Truth of Nature. Tämä Denverin taidemuseossa järjestettävä ainutlaatuinen näyttely on koettavissa 21. lokakuuta 2019-2. helmikuuta 2020. Näyttelyssä on yli 120 maalausta Monet'n koko uralta, ja se keskittyy ranskalaisimpressionistin läheiseen luontosuhteeseen. Näyttelyteokset ovat Monet'n tulkintoja niistä monista paikoista, joissa hän työskenteli.

www.greatamericanwest.fi

  • Visit Idaho©
  • Montana Office of Tourism©
  • Montana Office of Tourism©
  • The Great American West©
  • Montana Office of Tourism©
  • The Great American West©
  • The Great American West©
  • The Great American West©
  • Steve Crecelius©
Helsingin omat uutiset
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä