Autenttisia matkakokemuksia Yhdysvaltain luoteisosassa: meksikolaisia "vinyylitacoja" ja Villin lännen karjatilojaYhdysvaltain luoteisosassa sijaitseva The Great American West on alue, jonka tarjonnasta on tylsyys kaukana. Täällä voi vierailla esimerkiksi aidossa Villin lännen saluunassa, luksustelttailla entisten presidenttien seurassa, majoittua maailman suurimpaan beagleen Dog Bark Park Inn -hotellissa sekä syödä Yhdysvaltain vanhimmassa kiinalaisessa ravintolassa Kalliovuoria ihaillen.


Kuvat ja teksti: The Great American West©

Tässä tulee kohteen matkailuneuvoston takuuvarmat tärpit, joilla saa ilon irti The Great American West -alueen viidestä osavaltiosta: Idahosta, Montanasta, Pohjois-Dakotasta, Etelä-Dakotasta ja Wyomingista.

Historiallinen saluuna ja rytmikkäitä taconautintoja Pohjois-Dakotassa

Kanadan rajalla oleva Pohjois-Dakotan osavaltio tarjoaa vaikuttavia tasankomaisemia ja luontohelmiä. Alue on varsinkin retkeilijöiden suosiossa, ja kansallispuistoista ykkönen on kiistatta Theodore Rooseveltin kansallispuisto.

Silmiä hivelevän luonnon lisäksi Pohjois-Dakota kutkuttelee myös kielenpäätä. Medoran eli paikallisten suussa "Little Mon" kaupungissa sijaitseva Little Missouri Saloon on historiallinen Villin lännen saluuna, joka henkii sisustusta myöten ehtaa 1800-luvun tunnelmaa. On esimerkiksi ihan tavallista, että saluunan edustalla näkyy "parkissa" oleva hevonen.

Jos musiikki ja meksikolainen ruoka maistuvat, kannattaa suunnata Vinyl Taco Musiikkiteemainen paikka tarjoaa aitoa meksikolaista katuruokaa rahisevien vinyylien säestyksellä. Vinyl Taco löytyy sekä Grand Forksista että Fargosta, ja se on omiaan toisenlaisen "tacotiistain" viettoon.Paikallisista väkijuomista kiinnostuneiden ja tuliaisten metsästäjien kannattaa piipahtaa Prood Artisan Distillers joka tuottaa ja tislaa palkittuja viskejä, votkia, ginejä ja erikoisliköörejä.

Luksustelttailua Etelä-DakotassaEtelä-Dakotan osavaltion tunnuslauseena on "Great Faces, Great Places". Slogan viittaa ystävällisiin paikallisiin, upeaan luontoon sekä ikoniseen Mount Rushmore National Memorialiin, eli vuorenseinämään veistettyyn presidenttien muistomerkkiin. Kaikkiin näihin kolmeen vetonaulaan voi tutustua luksusluokan telttaretkellä, jolla voi nauttia erämaaluonnosta mukavuuksista tinkimättä. Etelä-Dakotassa on lukuisia tällaisia "glamping"-leirintäalueita. Niitä pyörittää esimerkiksi Under Canvas, jolla on erikokoisia luksustelttoja nimenomaan Mount Rushmore National Memorialin kupeessa. West Bend Recreation Area on puolestaan mökkejä ja leirintäalueita Sharpejärven ympäristössä. Cowboy-unelmaa voi toteuttaa päivän tai pari myös turvallisesti neljän seinän sisällä. Tämän mahdollistaa majoittuminen aidolle ranchille, joista mainittakoon Badlandsin kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva Circle View Guest Ranch.Cowboyelämää Wyomingissa

Yellowstonen kansallispuistosta tunnetussa Wyomingin osavaltiossa voi niin ikään saada lähituntumaa periamerikkalaisen karjatilan elämään. Wyoming kuuluu itse asiassa osavaltioihin, joissa cowboykulttuuri on ollut aikojen saatossa kaikkein vahvinta. Pääkaupunki Cheyennessä voi vierailla vaikkapa Terry Bison Ranchilla, joka järjestää opastettuja kierroksia tai ratsastusretkiä oman elämänsä lehmipojille. Paikka tarjoaa myös niin sanottuja Bison Train Tour -junakierroksia, joiden aikana pääsee hyvin todennäköisesti bongaamaan biisoneita. Sunnuntaisin voi varata myös junakierroksen, johon sisältyy lounas.

Paikallisia viinejä, oluita ja 200 puistoa Denverissä
 
The Great American Westiin pääsee helpoiten lentämällä Denverin kansainväliselle lentoasemalle ja hurauttamalla sieltä pohjoiseen kohti Wyomingiä ja muita luoteisosavaltioita. Jos sitä ennen haluaa viettää pari päivää Denverissä, kannattaa tutustua ainakin kaupungin puistoihin, joita on kokonaista 200. Huurteisen ystävien paras tärppi on Denver Beer Trail, -reitti, jonka varrelta löytyy 150 pienpanimoa - monet niistä kävelymatkan päässä keskustasta. Viiniharrastajat voivat puolestaan vierailla viinitiloilla ja ns. urban wineryissa, jotka tuottavat viinejä kaupungin keskustassa. Denverin monilukuiset panimot ovat inspiroineet muita myös "artesaaneja". Kaupunkiin on perustettu esimerkiksi useita uusia tislaamoja, kuten Stranahan's Colorado Whiskey, joka käyttää viskinvalmistuksessa Kalliovuorten sulatettua lunta, ja Leopold Bros., joka tuottaa giniä, viskiä ja likööriä.

Vatsankurinan taltuttaa tehokkaasti joukko uusia gourmet-luokan kauppahalleja: Denver Milk Market (Lower Downtown), The Source Hotel & Market Hall (River North) ja Zeppelin Station (River North).

Pienpanimoita, viiniä ja maailman suurin beagle Idahossa

Viinin ja oluen ystävien kannattaa poiketa seuraavalla roadtripillään Idahossa, joka sijaitsee Yhdysvaltain luoteisosassa. Idahossa toimii nimittäin yli 70 pienpanimoa, jotka ovat tehneet osavaltiosta olutharrastajien suosikkikohteen. Idahon suurin panimokeskittymä löytyy pääkaupunki Boisesta, mutta Sandpointin, Wallacen ja McCallin kaupungit tarjoavat nekin olutnautintoja sekä mahdollisuuksia ulkoilmaelämyksiin ja -seikkailuihin. Idahosta on tulossa kovaa vauhtia myös Yhdysvaltain seuraava kuuma viinialue. Osavaltiossa toimii jopa 50 viinintuottajaa, ja idaholaisen viinin saloihin on helppo vihkiytyä Caldwellin kaupungissa sijaitsevan Sunnyslope Wine Trail -reitin varrella. Reitin 15 viinitilaa ja viinintuottajaa myyvät palkittuja viinejään ja järjestävät pienimuotoisia maistajais- ja ruokatapahtumia. Tavallisuudesta poikkeavaa hotellielämystä kaipaavien taas kannattaa ajaa neljä tuntia Boisesta pohjoiseen. Sieltä löytyyt Dog Bark Park Inn, -niminen pieni aamiaismajoitus, joka on rakennettu muistuttamaan valtavaa beaglekoiraa. Se on kuulemma lajinsa suurin koko maailmassa.

Syö Yhdysvaltain vanhimmassa kiinalaisessa ravintolassa MontanassaJos nuudelit maistuvat ja kesäsuunnitelmissa on roadtrip Yhdysvalloissa, karttaan kannattaa merkitä Butten kaupunki. Sieltä löytyy nimittäin Yhdysvaltain vanhin kiinalainen ravintola Pekin Noodle Parlor, jota pyörittävät ravintolan vuonna 1911 avanneen kiinalaisperheen jälkeläiset. Butte sijaitsee Montanan osavaltiossa Kalliovuorten kupeessa, ja siellä pistäytyessä kannattaa tehdä myös kiertokäynti, jolla tutustutaan alueen kaivosteollisuuden historiaan. Tarjolla on esimerkiksi maanalainen kaivoskierros ja tarinoita kaupungissa aikojen saatossa eläneistä siirtolaisista, kaivostyöläisistä ja poliitikoista.

Jos amerikkalainen ruoka maistuu kiinalaista enemmän, Buttessa käydessä kannattaa suunnata vanhoilla mainoskylteillä koristeltuun Sparky's Garageen, joka tarjoaa BBQ:ta ja burgereita. Matkamuistoja löytyy vaikkapa Headframe Spirits -pienpanimosta, jonka tuotteita ovat Orphan Girl Bourbon Cream Liqueur ja High Ore Vodka.
 
The Great American West

The Great American West on Etelä-Dakotan, Idahon, Montanan, Pohjois-Dakotan ja Wyomingin osavaltioiden yhteinen kansainvälinen markkinointibrändi. Ryhmä brändää itseään suhteessa matkailualan ammattilaisiin ja kuluttajiin toteuttamalla markkinointi- ja PR-toimintaa. Kukin osavaltio pyrkii yhdessä kumppaneidensa kanssa lisäämään osavaltioiden ja koko alueen tunnettuutta tuote- ja kohdemarkkinoinnilla.

www.greatamericanwest.fi

Helsingin omat uutiset
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä