Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.

Kuva ja teksti: THL©

THL seuraa kansainvälistä tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa, kehittää ohjeistusta terveydenhuollolle ja laboratorioille, arvioi koronavirukseen liittyviä terveysriskejä sekä laatii arvioita siitä, mihin suuntiin koronavirustilanne voi kehittyä.

 - Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä noin 83 700, joista Manner-Kiinan ulkopuolella noin 4 900. Tapausten kokonaismäärässä ovat mukana sekä laboratoriovarmistetut tapaukset (WHO:n tapausmääritelmä) että osin myös Hubein maakunnassa oireiden perusteella kliinisesti diagnosoidut tapaukset.
 - Suurin osa tapauksista on yhä todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa. Viime päivien aikana suurin osa tapauksista on todettu Kiinan ulkopuolella.
 - Kiinan tartuntatautiviraston mukaan päivittäiset tapausmäärät ovat Kiinassa laskussa. Epidemian suunnasta ei voi vielä tehdä riittävän luotettavia johtopäätöksiä.
 - Kiinan ulkopuolella esimerkiksi Koreassa on todettu noin 2 300 tapausta, Japanissa 230 tapausta ja Iranista on raportoitu noin 220 tapausta.
 - Tähän mennessä tautiin on kuollut 2 860 ihmistä, joista suurin osa (94 %) Hubein maakunnassa. Hubein maakunnan tapausmääritelmän muutos voi vaikuttaa myös raportoitujen kuolemien määrään.
 - Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilia-Romagnan alueet. Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti.

Euroopan tilanne

 - Euroopassa on todettu yhteensä noin 820 tapausta.
 - Italiassa selvitetään parhaillaan tartuntaketjuja etenkin Lombardian alueella. Tapauksia on tähän mennessä todettu noin 650. Useissa eri maissa on todettu matkailijoiden tapauksia, jotka liittyvät Italian tartuntaketjuihin.   
 - Yhteenveto Euroopassa todetuista tapauksista ECDC:n sivuilla.  

Suomen tilanne

 - Koronavirusinfektion mahdollisuus on tärkeää tutkia kaikilta henkilöiltä, jotka täyttävät THL:n terveydenhuollon toimenpideohjeessa mainitut näytteenottokriteerit. Suomessa on tutkittu 28.2.2020 mennessä noin 90 näytteenottokriteerit täyttävän potilaan näytteet.
 - Tähän mennessä Suomessa on todettu kaksi laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa tautitapausta. Toistaiseksi jatkotartuntoja ei ole todettu.
 - Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät tapaukset ovat Suomessa todennäköisiä. Tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä.
 - Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.
 - Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Mitä tiedämme uudesta koronaviruksesta?

 - On todennäköistä, että uusi Koronavirus on alun perin lähtöisin eläimestä ihmiseen tapahtuneesta yksittäisestä tartunnasta, jonka jälkeen leviäminen ihmisten välillä on käynnistynyt. Tartuntojen tarkkaa eläinlähdettä ei kuitenkaan vielä tiedetä.
 - Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti.
 - Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.
 - Kiinan tartuntatautiviraston 17.2.2020 julkaistun selvityksen mukaan noin 81 % raportoiduista tapauksista on ollut lieviä ja he toipuvat normaalisti, 14 % on todettu keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta ja noin 2 % sairastuneista on tähän mennessä kuollut tautiinsa. Suurin osa vakavampia oireita saaneista on ollut iäkkäitä miehiä ja monella on lisäksi jokin perussairaus.
 - Selvityksen mukaan yli puolet tapauksista on todettu yli 50 -vuotiailla ja vain noin 2 % tapauksista alle 20 -vuotiailla. Kuolleisuus oli suurinta yli 80-vuotiailla. Yhtään alle 10-vuotiaan lapsen kuolemaa ei ole raportoitu.  Kiinan selvityksessä oli mukana lähes 45 000 laboratoriovarmistettua tapausta.
 - Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Vakavia tautitapauksia ovat aiemmin aiheuttaneet SARS ja MERS -koronavirukset. Uusi koronavirus on geneettisesti SARS-koronaviruksen kaltainen.
 - Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Ohjeita: Käsienpesu ja yskiminen

Kansainvälinen riskinarvio

 - ECDC ja WHO päivittävät säännöllisesti tilannearviota. THL seuraa kansainvälistä tilannetta.
 - ECDC:n arvion mukaan COVID-19 koronavirustartunnan riski EU-maissa on tällä hetkellä melko pieni. Epidemia-alueella matkustamiseen liittyy kohonnut riski tartuntaan.
 - Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut Kiinan Wuhanista löytyneen uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). Julistuksen myötä WHO voi antaa tilannetta koskevia toimintaohjeita ja suosituksia ja kansainvälistä rahoitusta voidaan kohdentaa torjuntatoimien tukemiseen entistä nopeammin. Vastaava julistus on annettu viimeksi Kongon ebolaepidemialle sekä polioviruksen leviämiselle.
 - Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele erityisiä toimia matkailijoille eikä rajoituksia matkustamiseen tai kansainväliseen kauppaan.

Helsngin Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Turun Messukeskus
2020
Messut peruttu
toistaiseksi
koronaviruksen
(COVID-19)
vuoksi.
Päivän kurssi
Viimeisimmät uutiset
Koeajossa
Yhteistyössä